Life is too short to wait. Live Today!

Life is too short to wait. Live Today!

Fitness Motivation για νέους γονείς! Καρότο και μαστίγιο!


Καρότο και μαστίγιο για νέους γονείς


Οι δυο πιο σημαντικοί λόγοι να κινητοποιηθείς και να βρεις αυτή την εξτρά ώθηση που θες και να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου.






Ας ξεκινήσω από το μαστίγιο.


Προφανώς χρειάζεσαι κάτι πολύ πολύ δραστικό καθώς στα 30something δε μπορώ να πιστέψω ότι έχεις παραιτηθεί των προσπαθειών σου και έχεις εγκαταλείψει τον εαυτό σου στη δίνη και στο έλεος του αμείλικτου χρόνου!

Μια λέξη θα σου πω. Παιδιά. Αυτό είναι το μαστίγιο σου. Δεν είσαι μόνος πια στη γη. Έχεις φέρει ένα ή περισσότερα πλάσματα στον κόσμο. Και σίγουρα θέλεις το καλύτερο για αυτά! Όπως σίγουρα θα θέλεις να δίνεις και το καλύτερο παράδειγμα σε αυτά!





(Τα παιδιά μιμούνται απίστευτα το τι κάνουμε, πως το κάνουμε και όταν έρθει η ηλικία η κατάλληλη παίρνουν πολλά στοιχεία μας…)

Ως γονιός νομίζω είσαι από τους τυχερούς που έχεις ένα ωραίο μοχλό πίεσης για να κινητοποιηθείς. Δε θα ήταν τέλειο μεγαλώνωντας να μπορείς να ακολουθείς επάξια τα παιδιά και να συμμετέχεις σε κάποιες δραστηριότητες τους?  Έτσι ώστε να μείνουν στις αναμνήσεις τους πράγματα όπως, “κάναμε ποδήλατο με τη μαμά μου όταν ήμουνα μικρός”, ή “περπατούσαμε για ώρες δίπλα στη παραλία μαζεύοντας κοχύλια”, ή “πηγαίναμε πεζοπορία μια φορά το μήνα στη Πάρνηθα”;


Διάφορα τέτοια μικροπράγματα και ατελείωτη η λίστα των δραστηριοτήτων ποιοτικού χρόνου που μπορεί να αφιερώσει κανείς και δεν είναι άλλο από την αφιέρωση χρόνου σε δημιουργία αναμνήσεων από κοινές δράσεις!!!!


Και δε το λέω μονόπλευρα, ώστε να χτίσεις ωραίες αναμνήσεις για εκείνα μόνο. Το λέω ως μια πολύπλευρη απόλαυση. Και εσύ θα είσαι σε θέση τώρα και σε πέντε και σε δεκαπέντε χρόνια να τα ευχαριστηθείτε και να τα απολαύσετε κάνοντας πράγματα μαζί ως οικογένεια.

Και αργότερα φυσικά. Όταν με το καλό χρειαστούν την όποια υποστήριξη θα μπορείς άμεσα χωρίς “φυσικούς” περιορισμούς να τα βοηθήσεις. Δε θα ήταν τέλειο να μπορείς να τα στηρίξεις παρά να χρειάζεσαι την υποστήριξή τους? Κάτι που βιολογικά και μοιραία θα γίνει κάποτε αλλά ας μην εσχατολογώ τόσο πρώιμα. Είναι στον κύκλο της ζωής εξάλλου!
(Όπως σκεφτόμουν τις προάλλες "τα χρόνια που μας νταντέψαν οι γονείς μας είναι δανεικά και αντίστοιχα θα το κάνουμε όταν έρθει η ώρα")

Καλά, δε λέω τώρα για το βαθύ μέλλον που είναι άγνωστο το πότε θα έρθει αλλά εν τέλει θα πάρεις εσύ το ρόλο της παππού/γιαγιάς στην οικογένεια και ίσως να χρειαστεί να κρατήσεις και ένα και δυο και ίσως… τρία? (omg) κουτσούβελα για κάποιες ώρες/ίσως και κάνα δυο 24ωρα συνεχόμενα?




Πάμε και στο καρότο?

Όραμα. Λίγο καιρό αργότερα όλα αυτά που θα ακολουθήσουν. Imagine!!! Δυναμώνουν τα φώτα σταδιακά, ανοίγει η αυλαία, καπνός, μουσική, φώτα δυνατά, ACTION! Είσαι εδώ ε? Νομίζω ναι. Σκέψου το εξής. Σκέψου πως με σταδιακά βήματα, ελεγχόμενα, σταθερά θα μπορείς να αποκτήσεις πάλι τη φυσική κατάσταση που είχες όταν ήσουν 20.

Παράλληλα σκέψου την ευεξία, την αυτοπεποίθηση, την ευαρέσκεια, την αυτοεκτίμηση που θα βρεις με το να γίνεις οι παλιός σου εαυτός. Θα είναι σα να ξεγελάς το χρόνο. Σα να κολυμπάς αντίθετα στο ποτάμι και να κερδίζεις χρόνο πριν φτάσεις στη θάλασσα…!

Δε λέω για τη στιγμή που θα ξαναφορέσεις ένα παλιό αγαπημένο ρούχο που τώρα απλά σας προκαλεί θλίψη κάθε φορά που εστιάζει εκεί η ματιά σου και κλείνεις πάλι αμήχανα τη ντουλάπα όλο ενοχή και κατσούφιασμα.

Όλο αυτό δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, μη γελιόμαστε. Το reverse aging και το να ξαναβρειες τη χαμένη φυσική κατάσταση θέλει το χρόνο του. Όχι με το να πέσεις με τα μούτρα, να πάθεις κάποιο τραυματισμό, υπερκόπωση και να τα παρατήσεις ξαφνικά. Με αργά αλλά σταθερά βήματα. Μικρά βήματα μακρύτερα κάθε μέρα από εκεί που ξεκίνησες και λίγο πιο κοντά στον στόχο σου.


Θα απορείς τώρα με το κίνητρο “καρότο”, σωστά? Γιατί έγραψα όλα όσα έρχονται μαζί με αυτό!

Το κίνητρο είναι το να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου σε όλα τα επίπεδα ΟΠΩΣ την επιθυμείς χωρίς να υπάρχει κάτι να σε αποτρέπει και να σε φρενάρει. Δε θα υπάρχει πια στη νοοτροπία το "αν ήμουν λίγο ελαφρύτερος, αν δεν ήμουν τόσο παχουλή" και όλες αυτές οι περιοριστικές πεποιθήσεις που μόνοι μας θέτουμε και φρενάρουμε τους εαυτούς μας. Θα έχεις αποτέλεσμα, θα μάθεις να αγαπάς, να προσπαθείς περισσότερο και να προσέχεις τον εαυτό σου.



Κάποτε γελούσα με τις φωτογραφίες αυτές τύπου bodyline αλλά να που φτιάχνω κι εγώ τώρα μια. Και όχι για να κομπαστώ. Απλά για να σου δείξω ότι γίνεται. Ότι είναι εφικτό. Και μάλιστα γίνεται χωρίς "ματζούνια", "πράγματα", "σκευάσματα"  και  "θάματα".

2012 - 2016. Χωρίς καμία καταπιεστική δίαιτα, χωρίς σκευάσματα thank god , μόνο με λίγο ποιοτικότερη διατροφή, ποδήλατο, κολύμπι και λίγο τρέξιμο.





Τι χρειάζεσαι τώρα. Τίποτα δε γίνεται με ευχές. Χρειάζεσαι νομίζω 3 πράγματα :



  • Αποφασιστικότητα

Αποφασιστικότητα. Το πιο χρήσιμο σου εργαλείο. Το να το έχεις πάρει απόφαση και να κάνεις βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση. Δεν υπάρχει σωστός δρόμος, όλοι είναι σωστοί. Οτιδήποτε σε ευχαριστεί. Μη μπούμε σε καλούπι για το τι είδος άσκησης θα βάλεις στη ζωή σου. Όποιο σε ευχαριστεί. Και βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση. Περπάτημα; Κολύμπι; Ποδήλατο; Ελαφρύ τρέξιμο ; (σιχαίνομαι τη λέξη τζόκινγκ γιατί μου θυμίζει το "Joking"); Zumba; Spinning σε στούντιο που είναι και τόσο ωραίο με τις μουσικές και όλα αυτά;

  • Χρόνος

Οπωσδήποτε πρέπει να αφιερώσεις λίγο χρόνο. Θα πρότεινα τρία μισάωρα την εβδομάδα για αρχή. Τι είναι 90 λεπτά μπροστά στα 10.080 λεπτά που έχει μια εβδομάδα? Απλά ψίχουλα!
Και όσο για το αν έχουμε χρόνο διαθέσιμο ναι, έχουμε. Αλλάζουμε λίγο την εστίαση μας στα σημαντικά πράγματα και βρίσκουμε λίγο χρόνο για να κάνουμε κάτι καλό για τον εαυτό μας.


  • Εξοπλισμός

Εξοπλισμός για να παρακολουθείς τη πρόοδο σου! Και όσο κι αν φαίνεται χαζό το να μπορείς να ανατρέξεις στο ημερολόγιο σου και να δεις το χρόνο που αφιέρωσες στην άσκηση σου είναι σημαντικό ώστε να έχεις και ένα μέτρο και να μη το παρακάνεις αλλά και να μη παρα-χαλαρώνεις.
Ιδέες για καταγραφή : (από το πιο οικονομικό)

  1. Pen & Paper. Καταγραφή της άσκησης σε ένα απλό ημερολόγιο.
  2. Ένα fitness application στο κινητο θα ήταν μια πρώτη λύση. (ένα από αυτά που πας πχ για περπάτημα, ποδήλατο και γράφεις την απόσταση όπως πχ το Polar Beat)
  3. Συνδυασμός κινητού - Application κινητού τηλεφώνου με ζώνη παλμών στήθους bluetooth για καταγραφή της καρδιακής συχνότητας. (κοστίζει μόνο το κόστος αγοράς της ζώνης παλμών bluetooth)
  4. Ένας 24ωρος δραστηριογράφος που μετρά παλμούς στον καρπό (ή με ζώνη παλμών στο στήθος) και μπορεί να υπολογίζει θερμίδες κατά την άσκηση αλλά θα ήταν ιδανικός.


Η 4η λύση είναι πιο ακριβή φυσικά αλλά αξίζει ως επένδυση αν σου αρέσουν τα Gadgets. Ειδικά τα σύγχρονα 24ωρα fitness trackers μπορούν να εξυπηρετήσουν ως ρολόι, smart watch με τις ειδοποιήσεις του κινητού,  μετρητές βημάτων, καταγραφείς ύπνου και φυσικά για να καταγράψουν τη δραστηριότητα μας.






Σου άρεσε ? Επισκέψου το σύνδεσμο -->  ΕΔΩ για να λαμβάνεις περισσότερα τέτοια μικρά motivation άρθρα!


SaveSave
Previous
Next Post »