Life is too short to wait. Live Today!

Life is too short to wait. Live Today!

Garmin Vivosmart Hr Review - Αναλυτική δοκιμή μετά από 6 μήνες χρήσης

Έξι μήνες έχουν περάσει και με μόνες ώρες απουσίας από τον καρπό μου τις ώρες φόρτισης, το vivosmart Hr τα πηγαίνει περίφημα!



----------------------


To Vivosmart μπορεί να το βρεί κανείς στο βρετανικό Wiggle στο σύνδεσμο ΕΔΩ 



 wiggle 

------------------------ 




Για την ιστορία, ξεκίνησα ψάχνοντας για ένα smartwatch ψάχνοντας διάφορες λύσεις και κατέληξα στο Vivosmart που είναι ανήκει στη κατηγορία με λίγες δυνατότητες "smartwatch" αλλά περισσότερο προσανατολισμένο ως δραστηριογράφος. Δυστυχώς ούτε η πρώτη αλλά ούτε και η δεύτερη συσκευή έπειτα από την αντικατάσταση είχαν τύχη. Στο πρώτο σταμάτησε να λειτουργεί η οθόνη ενώ το δεύτερο απλά σταμάτησε να λειτουργεί ένα ωραίο πρωινό!





 Ο υπάλληλος στο Public δε το πίστευε ότι του έφερνα και το δεύτερο πίσω για έλεγχο &αντικατάσταση.  Η ανταπόκριση από την αντιπροσωπείας της Garmin ήταν να δοθεί χωρίς επιπλέον κόστος το Vivosmart Hr. Thumbs up για την κίνηση!



Περισσότερα για τις δυο πρώτες συσκευές έχουν γραφτεί στις αναρτήσεις :
και στην ανάρτηση 



Τέλος τα απλά Vivosmart όμως. Πλέον βρίσκομαι με νέα συσκευή, λίγο πιο ογκώδη, λιγότερο διακριτική.  Το απλό Vivosmart ήταν απόλυτα διακριτικό wearable γκάτζετ που δε φαίνεται για ένα ακόμη smartwatch αλλά για ένα λαστιχένιο λουράκι :-)
Ειδικά με την οθόνη που ενεργοποιούνταν μόνο στην αφή δεν καταλάβαινες ότι είναι "ζωντανό" :-)



Τέλος η εισαγωγή, focus στο Vivosmart Hr :-)



Unboxing. 
Συσκευασία με διαφανή πλαστικό για να βλέπεις τι ψωνίζεις. 




Για τον δικό μου καρπό πήρα το X-large fit. Προσοχή! Δεν κάνουν όλα τα ρολόγια σε όλα τα χέρια. Και δε μιλάω για το αισθητικό κομμάτι αλλά το πρακτικό.  Οι προτεινόμενες διαστάσεις του καρπού  αναγράφονται έξω από το κουτάκι.

Ώστε αυτά είναι όλα. Ρολόι, καλώδιο φόρτισης, manual στα Ελληνικά αλλά και σύντομες οδηγίες σε 5 γλώσσες συμπεριλαμβανομένου και των Ελληνικών.


Πρώτη φόρτιση. Κάπως συνδέονται τα ψιψιψίνια με τα κοκοψόψαξα. Ε να πως.


Voila! Η πλήρη φόρτιση δε κρατά πάνω από μιάμιση ώρα. 




Και τώρα στα σημαντικά. Πόσο μικρό είναι? Αλλά επειδή είναι όλα σχετικά, ας το δούμε    δίπλα στο 310xt της Garmin αλλά και σε ένα Casio G-Shock που αρνείται να "πεθάνει" 13 χρόνια τώρα!





Λεπτό στο πλάτος λουράκι. Όμως ο οπτικός αισθητήρας του δίνει μερικά mm ύψος σε σχέση με το απλό Vivosmart.



Ένδειξη χαμηλής μπαταρίας. Τίποτα δε κρατά για πάντα ε; Το ρολόι έδειξε να κρατά εύκολα τρεις μέρες με το Bluetooth ανοικτό με όλα τα notifications να έρχονται ή ως τεσσεράμισι μέρες με κλειστό το Bluetooth.


Απλή κλασσική ασφάλεια στο λουράκι του Vivosmart Hr. Απλή και σίγουρη. Το κουμπωτό κλίπ του απλού Vivosmart κερδίζει από άποψη αισθητικής αλλά ταυτόχρονα υστερεί καθώς ήταν πιθανό να ξεκουμπώσει όπως και συνέβη μια φορά. (Λόγω μη ενδεδειγμένης χρήσης ή αλλιώς ένα πιτσιρίκι που γαντζώνεται πάνω σου)


Το ρολόι και η ένδειξη των τρεχόντων παλμών. Ηρεμία. 50 παλμοί. Καλά είναι; Τους αφήνω;  Μέσοι παλμοί ηρεμίας 61.



Ένα σύντομο περπάτημα και οι παλμοί ανεβαίνουν. Γρήγορη ανταπόκριση όταν το έχεις σε αυτή την οθόνη να δείχνει τους παλμούς.


Με ένα πάτημα στην οθόνη βλέπεις το διάγραμμα των τελευταίων ωρών, ελάχιστο και μέγιστο. Προφανώς από όσα ανιχνεύτηκαν γιατί δε μετρά συνεχώς παλμούς αλλά έχει το δικό του αλγόριθμο λήψης μετρήσεων.  Αυτά για τις ώρες που δεν το έχεις σε εντεταλμένη υπηρεσία να παρακολουθεί και να καταγράφει συνεχώς μια δραστηριότητα σου όπως περπάτημα, τρέξιμο, καρδιαγγειακή άσκηση ή "other" που είναι όλες οι άλλες δραστηριότητες.


Για να δούμε μερικές ακόμη οθόνες. Με ένα γλίστρημα του αντίχειρα στην οθόνη αφής πάνω η κάτω προχωράς σε επόμενη οθόνη. Simple.

Δεν έχω ειδοποιήσεις. Όλα οκ.


Α, να μια!

Με ένα πάτημα σε αφήνει να διαβάσεις κιόλας την ειδοποίηση. Εξτρά πόντοι για το Hr καθώς το απλό Vivosmart έβγαζε "αλαμπουρνέζικα" στις ειδοποιήσεις με ελληνικό κείμενο και δεν υπήρχε κάποια γνωστή λύση αναρτημένη τη περίοδο που το είχα στα χέρια μου.



Θερμίδες που έχουν "καεί" όλη μέρα κατά προσέγγιση βάση του βάρους, ύψους & ηλικίας που έχεις δηλώσει στις ρυθμίσεις σε συνάρτηση με τους παλμούς που έχεις καταγράψει στη διάρκεια της ημέρας, τον αριθμό των βημάτων αλλά και το πόσος σκάλες κατέγραψε ότι ανέβηκες.



9/10 όροφοι άνοδος. Στόχος ο οποίος ορίζεται από το χρήστη. Μένοντας σε σπίτι με εσωτερικές σκάλες είναι απλά πολύ εύκολος στόχος.


Βήματα από τις 00:00 ως τώρα που βγήκαν οι φωτογραφίες, ώρα 18:31. Ο σημερινός στόχος βημάτων κοντεύει να επιτευχθεί. Ο στόχος αναπροσαρμόζεται αυτόματα προς τα πάνω αλλά και προς τα κάτω ανάλογα το πόσο επιτυγχάνεται ή όχι. Αν για παράδειγμα τον ξεπεράσεις την επόμενη μερα έχεις άλλα επιπρόσθετα 50-60. Αν τον ξεπεράσεις κατά μεγάλο βαθμό σου προσθέτει ακόμη περισσότερα ως και 280-300 παραπάνω.  Αντίστοιχα ημέρες χωρίς πολύ περπάτημα ή κίνηση, ο στόχος σου μειώνεται.

Συγκεκριμένα αυτή τη περίοδο με τέσσερις φορές προπόνηση τρεξίματος ανά βδομάδα έχει κάθε μέρα μεγάλα σκαμπανεβάσματα ανάλογα με το αν τη προηγούμενη είχα ή όχι έντονη δραστηριότητα.


Κατ'εκτίμιση η απόσταση που διάνυσα αν όλα τα βήματα είχαν γίνει συνεχόμενα σε μια ευθεία.



Intensity minutes!
Αυτό έχει ενδιαφέρον! Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας και αρκετοί μεγάλοι (U.S. Centers for Disease Control and Prevention, the American Heart Association®) θεωρούν ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να κάνει μια καρδιαγγειακή άσκηση τουλάχιστον 150 λεπτών ανά βδομάδα για την προστασία του μυοκαρδίου.
Καρδιαγγειακή άσκηση θεωρείται, πολύ πολύ χοντρικά,κάθε άσκηση που κρατά σταθερά αυξημένους του παλμούς αλλά όχι τόσο ώστε να μην αντέχεις να διατηρήσεις μια συζήτηση για ώρα. Έντονο περπάτημα (όχι βόλτα σε με σειρήνες- βιτρίνες δίπλα), τζόκινγκ, ποδήλατο  είναι έξοχα παραδείγματα τέτοιας άσκησης. 
Εναλλακτικά 75 λεπτά έντονης άσκησης όπως το τρέξιμο.

Το Vivosmart Hr παρακολουθώντας όλη τη δραστηριότητα προσμετρά τα λεπτά πολύ έντονης αλλά και πιο ήπιας καρδιαγγειακής άσκησης και αθροιστικά υπολογίζει το κατά πόσο έχει επιτευχθεί αυτός ο εβδομαδιαίος στόχος.





Ω ναι! Έχει και τρέχουσα θερμοκρασία σύμφωνα με το location που έχει το κινητό σου και σύμφωνα με το τι γράφει το Weather App!  Έχουμε λοιπόν 28 βαθμούς, λιακάδα και 0% πιθανότητα βροχής. Ακόμη καλοκαίρι είναι :-)


Με ένα πάτημα από την οθόνη του καιρού σου δείχνει και τις επόμενες τέσσερις.



Η συσκευή από την ανάποδη.


Πράσινα φωτάκια! Ουυυ!! Με αυτά γίνεται η φωτομέτρηση στον καρπό και υπολογίζονται οι παλμοί.


Μια πιο κοντινή ματιά.

Ωραία. Μέχρι στιγμής καταγράφει τα πάντα παθητικά. Να το βάλουμε να καταγράψει μια δραστηριότητα;

Πατώντας το κουμπί, το μοναδικό που έχει και έπειτα το ανθρωπάκι βγάζει τέσσερις επιλογές, run, walk, cardio  και othe
Το Walk ξεκινά να καταγράφει δραστηριότητα περπατήματος, το Run καταγράφει δραστηριότητα τρεξίματος υπολογίζοντας την απόσταση με το μέγεθος δρασκελισμού που έχουμε ορίσει. Δεν είναι απόλυτα ακριβές εκτός αν πάμε με ένα συγκεκριμένο ρυθμό στο τρέξιμο μας.





Όλα αυτά είναι στο ρολόι λοιπόν.
Τώρα υπάρχει και το Application το οποίο σου δείχνει όλα τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί με τα ανάλογα γραφήματα.

Garmin Connect App λοιπόν.





Καρτέλα 1. Η μέρα μου. Ένα σύνολο από το τι έχω κάνει. 5:40 ώρες βραδινού ύπνου. 7028 βήματα από τον στόχο των 8236.   952 Ενεργές θερμίδες βάση της κίνησης.  9 πατώματα άνοδος.    Το 503 Intensity Minutes είναι αποτέλεσμα τεσσάρων προπονήσεων τρεξίματος των 5km αλλά και ενός long Run 15km.  Από 150 που λέει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας το έφτασα 503 αυτή τη βδομάδα...! Αλλά πως αλλιώς? Ο μαραθώνιος τον Οκτώβρη θέλει το τρέξιμο του...






Καρτέλα βημάτων αλλά και διάγραμμα επίτευξης στόχων. Οι κίτρινες γραμμές είναι οι μέρες προπονήσεων τρεξίματος. Όλες οι μοβ είναι απλές φυσιολογικές μέρες. Λίγες από αυτές φτάνω στον στόχο βημάτων ο οποίος λόγω των εξτρά βημάτων λόγο τρεξίματος παραμένει κάπου μεταξύ 8000-8300 βήματα όσο το παρακολουθώ.



Όπως έγραφα νωρίτερα. Κάποιες μέρες ένας στόχος δεν επιτυγχάνεται. Υπάρχει αναπροσαρμογή. Από τη χτεσινή ημέρα λοιπόν που ο στόχος ήταν 7457 βήματα και από αυτά έγιναν μόνο τα 5959, ο στόχος αναπροσαρμόστηκε στα 7084. 





Αντίστοιχα άλλη ημέρα που ο στόχος των 8036 βημάτων ξεπεράστηκε κατά 4125 βήματα (κάποιο τρέξιμο 10χλμ είχα εκείνη τη μέρα) αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω στο 8357.



Insights!!!

Αυτό είναι άλλο ένα ενδιαφέρον κομμάτι του να έχεις ένα ρολόι "δραστηριογράφο" και να καταγράφει τα πάντα νύχτα και μέρα. Το να βγάζει συμπεράσματα για τη πορεία σου, να συγκρίνει τα αποτελέσματα σε σχέση με άλλες εβδομάδες, να κάνει σύγκριση κάποιων στοιχείων σε σχέση με το αντίστοιχο πληθυσμό της ηλικίας και του φύλλο σου.

Για να το δούμε λίγο αυτό.

Να τα, το λέει και η Garmin! :-)




Μένοντας σε σπίτι με εσωτερική σκάλα και δουλεύοντας στο 2ο όροφο κτηρίου με χαλασμένο ασανσέρ όλα είναι εύκολα! Χρησιμοποιώ σκάλες συχνότερα από το 68% των ατόμων της ηλικίας και του φύλου μου.  Προφανώς η έρευνα και τα στατιστικά συμπεράσματα βγαίνουν βάσει κάποιων μελετών πανεπιστημίων αλλά και δεδομένων όπως αυτά που καταγράφω εγώ και το γκατζετάκι ανεβάζει στη Garmin.

Και μια ιδέα για τους "κρυψίνους" των προσωπικών δεδομένων. Εκτός από ψευδώνυμο που έχετε δηλώσει, μπορείτε να αλλάξετε ηλικία και φύλλο στις ρυθμίσεις και να χαλάσετε το στατιστικό δείγμα στις ηλικίες των 95-100 ετών γυναικών???   Χα! Gotcha Garmin :p




Καρτέλα Leaderboard. Τα βήματα των "φίλων" σου στο Garmin connect όπως αυτά έχουν συγχρονιστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. 

Αυτό έχει ένα μικρό ενδιαφέρον καθώς βλέπεις ανά βδομάδα πως είναι τα βήματα σου σε σχέση με το τις επαφές σου, τους φίλους σου. Μη περιμένεις ποτέ πρώτη θέση αν περιστοιχίζεται από  ορκισμένους Μαραθωνοδρόμους σε προπονητική περίοδο ειδικά. :0

Εκτός από φίλους όμως υπάρχουν και τα Step Challenges στα οποία συμμετέχεις προαιρετικά.  Αν δεχτείς να μπεις από μόνο του το σύστημα σε κατατάσσει σε μια ομάδα δέκα ανθρώπων παρόμοιας δραστηριότητας εβδομαδιαίως και στο τέλος της κάθε βδομάδας ανακυρρύσεται ο νικητής του challenge. Πάντα διαφορετικοί τυχαίοι χρήστες τυχαίνουν από όλο τον κόσμο ενώ δε με έχει συγκινήσει ποτέ ώστε να βγω "στρατευμένα" Κυριακή απόγευμα για λίγα εξτρά χιλιόμετρα περπάτημα προκειμένου να ξεπεράσω κάποιον. 
Αν πιάσω το στόχο ημέρας τότε είναι από μόνο του αρκετό αυτό για μένα.


Η Garmin σκέφτηκε κάτι ακόμη για να παρακινήσει τον χρήστη να χρησιμοποιεί το ρολόι του και να έχει το "νου" του. Τα badges. Μικρά σηματάκια τα οποία κερδίζεις και προστίθονται στην αντίστοιχη καρτέλα συλλογής των badges. Όσο περπατάς όμως και τα νούμερα ανεβαίνουν τόσο δυσκολότερα αποκτάς τα νέα Badges. Πρόκληση!








Καρτέλα "ύπνος"
Δεν κοιμάσαι πολύ; Ναι, αλήθεια είναι. Το λέει και το μηχάνημα σου λέω!







Καρτέλα τρεξίματος. Έχει το πιο πρόσφατο τρέξιμο. 15χλμ σε 01:38:45 σε ρυθμό 06:34. 

Καρτέλα παρακολούθησης βάρους! Εδώ καταχωρείς το τρέχων βάρος αλλά βλέπεις και το ιστορικό των τελευταίων εβδομάδων αλλά και όλης της χρονιάς. Ουδέν κρυπτόν από τη ζυγαριά..!


Θερμίδες. Ενεργές θερμίδες που έχουν καταναλωθεί από τη δραστηριότητα που έχει καταγραφεί τις τελευταίες μέρες στο ημερήσιο περπάτημα και στις προπονήσεις τρεξίματος.






Τα λεπτά έντονης δραστηριότητας όπως έγραψα παραπάνω. Προσοχή στο σημείο που γράφει "To reach your goal, you need    --min. Οι παύλες αυτή τη στιγμή σημαίνουν τίποτα. Έχει κλείσει ο στόχος. Και παρακλείσει με 503/150 λεπτά.



Καρτέλα για το μέγιστο ελάχιστο παλμό που καταγράφηκε τις τελευταίες 7 ημέρες. 

Καρτέλα για το μέγιστο ελάχιστο παλμό που καταγράφηκε τις τελευταίες 4 εβδομάδες. Οι κορυφές με τα κόκκινα είναι μέρες προπονήσεων. Καμία μέρα όμως δεν "ξέφυγα" πάνω από 163 σε κάποια διαλλειματική άσκηση.



Και όταν λέμε ότι το Vivosmarth Hr είναι εικοσιτετράωρος δραστηριογράφος εννοούμε αυτό. Ένα γράφημα που σου δείχνει συνεχώς το πως κινήθηκαν οι παλμοί σου. Προσοχή, το γράφημα ξεκινά με πορτοκαλί χρώμα γύρω στο 165 γιατί το προηγούμενο βράδυ είχα βράδυ προπόνηση και η έναρξη ωρολογιακά της ημέρας με βρήκε σε άσκηση.


Ρυθμίσεις !
Τι θέλουμε να εμφανίζεται στο ρολόι γιατί σίγουρα δεν μας ενδιαφέρουν όλα. Απλά απενεργοποιείς ότι δε χρειάζεσαι







Τέλος να πω ότι ... τον Μάη που πέρασα κατέγραψα όλη μου τη δραστηριότητα στον αγώνα τριάθλου αντοχής Almiraman (κατηγορίας Half Ironman) με 1900m κολύμπι, 90km ποδήλατο και 21km τρέξιμο σε 06:25 ώρες. Περισσότερο το κατέγραψα από περιέργεια για το αν μπορεί να κάνει τόσο μεγάλη καταγραφή σε διάρκεια και αν θα κρατήσει η μπαταρία. Και τα κατάφερε.

Η φωτογραφία δείχνει μέσους παλμούς 139 με μέγιστο το 180 ακριβώς στο σημείο που βγήκα από το νερό.  Υπόψιν ...κατέγραψε με τη φωτομέτρηση ΚΑΙ το ΚΟΛΥΜΠΙ.   Το πως κατέγραψε ένα Half Ironman ένας δραστηριογράφος μπορείτε να το δείτε εδώ 


Το λουράκι ήταν γερά  δεμένο για να μπορέσει να απομονωθεί ο αισθητήρας από το νερό και να βγάλει όσο καλύτερες μετρήσεις γίνεται.
Αποκλείεται να κολυμπούσα με 130-135 παλμούς, θεωρώ ότι ήμουν παραπάνω. Το peak που ανεβαίνει και φτάνει 180 το κατέγραψε μόνο το Vivosmart HR τα πρώτα λεπτά που βγήκα και μέχρι να ανέβω στο ποδήλατο. Το 310xt αντίστοιχα μέτρησε το εξής :





Η καταγραφή αυτή στο νερό δε το κάνει παλμογράφο ικανό να καταγράφει σωστά τους παλμούς νερού σε καμία περίπτωση. Νεότερα μοντέλα όμως της Garmin το καταφέρνουν αξιόπιστα.


Επίσης θα ήθελα να μπορεί να συνδέεται με τον ant+ garmin Gc-10 speed/cadence αισθητήρα, όπως το απλό vivosmart, για να μπορώ πολύ εύκολα να καταγράφω μετακινήσεις με το ποδήλατο! Νιώθω μια "έλειψη" τολμώ να πω, καθώς ενώ είχα γλυκαθεί με το απλό vivosmart και το είχα χρησιμοποιήσει μερικές φορές ως "κοντέρ" γράφοντας χιλιόμετρα, τώρα πια δε μπορώ. Και αναγκάζομαι να ανοίγω το κινητό να καταγράψω χιλιόμετρα με το gps του τρώγοντας τη μπαταρία από συσκευή που πρωτίστως χρειάζομαι για επικοινωνία, ή να έχω μαζί μου το garmin 500.



Γενικά η άποψη μου για τη συσκευή είναι πολύ θετική. Πολύ χρήσιμη για κάποιον που το παίρνει απόφαση να μπει στη διαδικασία ελέγχου του βάρους, παρακολούθηση βημάτων και γενικότερα της δραστηριότητας του.

Θα ήταν εξαιρετικό εργαλείο και για διαιτολόγους/διατροφολόγους πάντως και για τις περιπτώσεις που οι ασθενείς θέλουν να επιτύχουν το μέγιστο αποτέλεσμα με το να φτιάξουν το  μεταβολισμό τους. 
Γιατί είναι άλλο το αόριστο "περπατάω γιατρέ μου, κάθε μέρα τόσα χιλιόμετρα κάνω", άλλο το "Σούζι τρώς" και άλλο το να καταγράφονται καθημερινά όλα τα δεδομένα και τα συμπεράσματα από τη μελέτη τους να είναι απόλυτα ρεαλιστικά. 
 Η αλήθεια βρίσκεται στο χέρι μας...





To Vivosmart μπορεί να το βρεί κανείς στο βρετανικό Wiggle στο σύνδεσμο ΕΔΩ 



 wiggle


  
Previous
Next Post »