Life is too short to wait. Live Today!

Life is too short to wait. Live Today!

Πως θα τρέξεις το πρώτο σου τρίαθλο. Οδηγίες για άσχετους.

Πως θα τρέξεις το πρώτο σου τρίαθλο. Οδηγίες για άσχετους.


Τι χρειάζεσαι για να πάρεις μέρος σε ένα τρίαθλο;

Ένα πράγμα είναι το απόλυτο εργαλείο για να σε σπρώξει ως τη γραμμή εκκίνησης ενός αγώνα τριάθλου. 

Ένα όραμα.






Το όραμα της στιγμής που και περνάς τη γραμμή του τερματισμού.  Κάτι που προϋποθέτει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου, μια γενναία δόση αυτοπεποίθησης, θάρρος, μια ελαφριά δόση τρέλλας αλλά και πίστη στον εαυτό σου ως σύνολο σώμα, ψυχή και πνεύμα ότι ΜΠΟΡΕΙΣ να το καταφέρεις.

Οι συνθήκες που θα συντρέξουν, ο χρόνος, η διάθεση, οι συναστρίες αλλά τα ερεθίσματα που θα ταιριάξουν ώστε να δεις κι εσύ αυτό το όραμα είναι διαφορετικές από ότι για τους άλλους. Άλλος βλέπει ένα αφιέρωμα στη τηλεόραση, άλλος στιγμιότυπα από τους Ολυμπιακούς, άλλος ένα πόστερ και αρκετοί δρούμε παρορμητικά από τους γύρω μας. 

Τώρα τα απλά και εύκολα. Τα υλικά μέσα που απαιτούνται για να τρέξεις σε ένα αγώνα τριάθλου είναι μόλις ... τέσσερα αντικείμενα. Ένα μαγιώ, ένα ποδήλατο, ένα κράνος και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Δε θεωρώ ότι πρέπει να ξοδέψεις χρήματα σε εξοπλισμούς, ειδικά σε μια πρώτη αναγνωριστική συμμετοχή. Καλύτερα να τρέξεις με ΟΤΙ έχεις και να εστιάσεις στο πιο σημαντικό. Και αυτό δεν είναι άλλο από το να κοιτάξεις να διασκεδάσεις. Πρόκειται για μια νέα εμπειρία οπότε η καλύτερη επένδυση είναι το να το διασκεδάσεις. Σε καμία περίπτωση το να μη μπεις στη δίνη του άγχους των επιδόσεων και των εξοπλισμών.


Εξοπλισμός

Κράνος. Ένα κράνος ποδηλασίας με κατάλληλο μέγεθος για το κεφάλι που εφαρμόζει χωρίς να πλέει ή σφίγγει το κρανίο ενώ αντίστοιχα το λουράκι του θα πρέπει να μην είναι δεμένο έτσι ώστε να μη δημιουργεί δυσφορία στην αναπνοή.

Παπούτσια. Αθλητικά παπούτσια τρεξίματος. Δε χρειάζεται να είναι το ακριβότερο μοντέλο της αγοράς.

Μαγιώ. Ένα μακρύ αθλητικό μαγιώ/βερμούδα/κολάν είναι ιδανικό μιας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ποδήλατο αλλά και στο τρέξιμο.

Ποδήλατο. Το ποδήλατο μπορεί να είναι οτιδήποτε μας είναι άνετο και ασφαλές στην οδήγηση. Συνιστάται να υπάρχει εξοικίωση και να έχει συντηρηθεί πρόσφατα ώστε τα λάστιχα και τα φρένα να είναι σε καλή κατάσταση.



Προετοιμασία - Προπονήσεις.


Και αφού καλύφτηκε τόσο απλά το κομμάτι του εξοπλισμού τώρα το κομμάτι της προετοιμασίας. Πως θα έρθεις σε φυσική κατάσταση να το ολοκληρώσεις με μια ανάσα.



Κολύμβηση

Υποτίθεται ξέρεις να κολυμπάς ε; Αν όχι εννοείται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ κολυμβητήριο & μαθήματα δίχως δεύτερη κουβέντα.
Αν ξέρεις τώρα και έχεις άνεση με τα "βαθιά" αλλά και τη θάλασσα και οτιδήποτε πιθανό έχει από κάτω, φύκια, βράχια, ξέρες κλπ μπορείς να κάνεις εξάσκηση κολύμβησης στη θάλασσα, φυσικά με τη συνοδεία κάποιου για λόγους ασφαλείας.

Για το πρώτο μου τρίαθλο τον Ιούνιο του 15' έκανα προπονήσεις στη θάλασσα τον Μάη τρεις φορές τη βδομάδα. Φορούσα τα γυαλάκια μου, εξοπλιζόμουν με αρκετό θάρρος και βουτούσα. Γρήγορες χεριές για να ζεσταθώ και να συνηθίσω τη θερμοκρασία του νερού. Έβαζα ένα στόχο απόστασης σε σχέση με τη στεριά ή κάποια σημαδούρα και κολυμπούσα βγάζοντας το κεφάλι πάνω από το νερό κάθε 7-8 χεριές για να βεβαιωθώ ότι κολυμπάω σε ευθεία. Μετά από μερικές φορές κάλυπτα την απόσταση και την επιστροφή χωρίς στάση.



Ποδηλασία

Νομίζω είναι κάτι που δε θέλει ιδιαίτερη προετοιμασία και όλοι μπορούν να καταφέρουν να καλύψουν αυτό το κομμάτι ΧΩΡΙΣ να τρελαθούν ιδιαίτερα για το πως θα τα πάνε. Μέσα σε όλους αυτούς, κι εσύ!  Σιγά, το πολύ να κάνεις το κομμάτι της ποδηλασίας εντελώς τουριστικά, ποιος σε κυνηγά, δε καταλαβαίνω? Αγώνας γίνεται? ω ναι ε?

Λοιπόν εντάξει. Θα χρειαστεί να μπει ΚΑΙ ποδηλασία στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα για να συνηθίσεις και την οδήγηση του ποδηλάτου αλλά και τον εαυτό σου να μένει στη σέλα σε συνθήκες έντασης.  (tip : η αναγκαιότητα του να ανασηκώνεσαι σε ορθοπέταλο κάθε 5-6 λεπτά για να αιματώνεται η περιοχή στη λεκάνη είναι πολυτιμότερη κι από την πιο ακριβή σέλα)

Αν παρόλα δεν βολεύει η ποδηλασία έξω λόγω κρύου, κίνησης, χρόνου η άλλων παραγόντων και έχεις πρόσβαση σε προπονητήριο/στατικό ποδήλατο τότε μια ματιά σε ΑΥΤΗ την ανάρτηση περί προπόνησης εντός σπιτιού  μπορεί να σου δώσει μια ιδέα πως μπορείς να περάσεις την ώρα αυτή ΟΧΙ τραγικά βαρετά. Γιατί κακά τα ψέμματα, κάνοντας έξω ποδήλατο τα μάτια είναι εστιασμένα στη διαδρομή και το τοπίο και η ώρα περνά ευχάριστα. Μέσα? Τι γίνεται?



Τρέξιμο

Για μένα το πιο δύσκολο στο τρίαθλο ήταν το κομμάτι του τρεξίματος καθώς δεν έτρεχα και έπρεπε από την αρχή να μάθω να τρέχω όπως έκανα στο Λύκειο πριν 17 χρόνια. Ως εντελώς άσχετος από αυτή τη διαδικασία έψαξα που αλλού? Στο Google! Εντάξει, δε πρόκειται για φάρμακα/ιατρικές συμβουλές/κατασκευές πυρηνικών όπλων μαζικής καταστροφής οπότε οτιδήποτε άλλο μπορείς να το αναζητήσεις εκεί! Ψάχνοντας και ψάχνοντας έπεσα σε ένα πρόγραμμα που μου φάνηκε "υποφερτό" και το ξεκίνησα. Και τόσο χαζά και χωρίς άλλη καθοδήγηση μετά από 8 εβδομάδες κατάφερα να τρέξω 5 χιλιόμετρα σε μισή ώρα. Ναι, ήταν κατόρθωμα ένας άνθρωπος του καναπέ που έκανε ως τώρα μόνο ποδήλατο το να τρέξει για πρώτη φορά μισή ώρα συνεχόμενα και να καλύψει πέντε χιλιόμετρα.
Αν είσαι άσχετος με το τρέξιμο μπορείς να δοκιμάσεις κι εσύ το  πρόγραμμα 8 εβδομάδων.  Είναι χωρίς χρέωση, χωρίς υποχρέωση φυσικά, (αν δε νιώθεις άνετα να πας σε μια επόμενη βδομάδα μένεις στην ίδια, δε χάθηκε ο κόσμος).
(tip : Eφαρμογή πάγου σε αρθρώσεις, αστραγάλους, γόνατα ακριβώς μετά από κάθε προπόνηση. Must!!!)

Έτοιμος; Όχι ακόμη!

Έχεις προετοιμαστεί, έχεις όλο το βασικό εξοπλισμό και τώρα....
Μισό λεπτό ρε παιδιά, τα βασικά. Τη μαμά σου τη ρώτησες; Συμφωνεί; Ωραία.
Σοβαρά τώρα, το γιατρό σου; Τον έχεις επισκεφτεί;;;
Αν τυχόν για το κολυμβητήριο πήγες χαρτί μέσω fax από τον ξάδερφο/φίλο γιατρό που κάνει το αγροτικό του μισό Αιγαίο παραπέρα και σου έκανε μια τηλεδιάγνωση ΟΦΕΙΛΕΙΣ να κάνεις ένα πλήρη καρδιολογικό έλεγχο τώρα που είναι νωρίς. Καλές οι βόλτες με το ποδήλατο, καλό το μισάωρο τρέξιμο και το προπονητήριο και οι βουτιές στη πισίνα αλλά σε συνθήκες αγώνα οι παλμοί θα είναι για τουλάχιστον μιαμιση ώρα στο τέρμα.
Γρήγορα για ένα πλήρης καρδιολογικό έλεγχο.


Αγώνες

Ναι! Αποφάσισες ότι θα τρέξεις σε τρίαθλο. Ποιος αγώνας όμως θα είναι ο πρώτος σου?
Καταρχάς ποιοι αγώνες τριάθλου έχουν προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα και που βρίσκονται?
Πολύ εύκολα μπορείς να δεις συνολικά τους αγώνες με μια ματιά στο δημόσιο γκρουπ "Triathlon Friends Greece" στο Facebook στο καρφιτσωμένο (Pinned Post) ή στο παρόν blog σε αυτόν τον σύνδεσμο αν δεν έχεις σχέση με το facebook.  Στους συνδέσμυος θα βρεις τους αγώνες που έχουν προκηρυχθεί, τη περιοχή που διεξάγονται, την ημερομηνία αλλά και την ιστοσελίδα της διοργάνωσης ώστε να μάθεις περισσότερες πληροφορίες.


Ακολουθούν οι τυπικές αποστάσεις αγώνων :
Super-Sprint "300μ κολύμβηση, 20χλμ ποδηλασία, 5χλμ τρέξιμο"

Sprint "750μ κολύμβηση, 20χλμ ποδηλασία, 5χλμ τρέξιμο"

Olympic "1500μ κολύμβηση, 40χλμ ποδηλασία, 10χλμ τρέξιμο"

Half Ironman "1900μ κολύμβηση, 90χλμ ποδηλασία, 21χλμ τρέξιμο"

Και τέλος .... κυνηγώντας το αδύνατο υπάρχει και αγώνας κατηγορίας

Ironman "3800μ κολύμβηση, 180χλμ ποδηλασία, 42χλμ τρέξιμο"


Πρακτικές συμβουλές

α. Μια καλή συμβουλή είναι να χρησιμοποιήσεις βαζελίνη ή κάποιο αντίστοιχο προιόν για να αποφύγεις συγκάματα και καψίματα από την τριβή σε μέρη όπως μασχάλες, εσωτερικό μηρών, θηλές για τους άνδρες. Μερικοί βάζουν και στα δάχτυλα των ποδιών, εγώ δεν είχα ποτέ πρόβλημα με φουσκάλες, κάλους ως καλό τριχωτό Χόμπιτ.
β. Ένα μπουκάλι νερό στη ζώνη αλλαγής για να ξεπλύνεις τα πόδια σου. Ναι, θα χάσεις μισό λεπτό και ίσως και 2-3 θέσεις αλλά δε θα χρειαστεί να κάνεις ποδήλατο/τρέξιμο με άμμο/χαλικάκια στα πέλματα.
γ. Τελευταίες 2-3 μέρες πριν τον αγώνα μόνο υδατάνθρακες για να "φορτίσεις" ενεργειακά.  Για να μη καταφύγεις στο google ως γνήσιος άσχετος όπως εγώ για να δεις "τί είναι αυτοί οι διαολο-υδατάνθρακες" τέλος πάντων απλά να πω ότι είναι όλα τα ζυμαρικά, ψωμιά, ρύζια και τα συναφή. Τόσο αόριστα το περιγράφω. Το αν στο πιάτο σου θα βάλεις μακαρόνια Misko είναι θέμα γούστου από εδώ και πέρα!
 δ. Το να μπεις σε όλο αυτό με έναν -επίσης- άσχετο φίλο σου θα σου δώσει μια υποστήριξη και μια σταθερή αλληλοενθάρρυνση στη πορεία των ετοιμασιών, των προπονήσεων και του σχεδιασμού όλης εκείνης της ημέρας. Θα μπορείς να μοιραστείς ένα αμάξι για τη μετακίνηση σου και θα το χαρείτε και οι δυο. Οπότε ψήσε και έναν φίλο σου. Αλλιώς μη φοβάσαι, θα βρεις εκεί παρέες :-)





Νομίζω έχω πει ακριβώς όσα πρέπει να ξέρει ένας άσχετος που από άσχετος θέλει να γίνει triathlon finisher άσχετος.

Αν δε σε έχω πείσει όμως και χρειάζεσαι λλλλίγο ενθάρρυνση ακόμη για το ότι ΜΠΟΡΕΙΣ να τρέξεις σε ένα μικρό αγώνα Super-Sprint ή Sprint  αλλά θες ένα τελευταίο ΣΠΡΩΞΙΜΟ για να πεισθείς ότι ΜΠΟΡΕΙΣ αφιέρωσε 05:40 λεπτά να δεις το ακόλουθο κλιπ με ήχο αλλά και ένα πακέτο χαρτομάντιλα.

Πρωταγωνιστές ο Dick Hoyt και ο τετραπληγικός γιος του, η απίθανη Team Hoyt!


Γιατί όταν ο άνθρωπος θέλει, ΜΠΟΡΕΙ να καταφέρει ακόμη και το αδύνατο!











ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Στιγμές από τον πρώτο μου αγώνα.

Τότε που ήμουν κι εγώ ένας άσχετος. Τώρα εξακολουθώ να είμαι ένας άσχετος, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Απλά είμαι ένας χαρούμενος άσχετος  που χαίρομαι ερασιτεχνικά τους αγώνες τριάθλου :-)



Ο εξοπλισμός που χρησιμοποίησα στο πρώτο τρίαθλο, στο Ψάθαθλον του 2015. Το Bianchi που είχα για τη ποδηλασία χρόνια τώρα, ποδηλατικά παπούτσια, ένα απλό συνθετικό κολάν γυμναστικής, μια τεχνική μπλούζα και τα αθλητικά μου.




Πίσω στον Ιούνη του 2015 το τρέξιμο στον αγώνα καταγράφηκε εντελώς ανορθόδοξα. Με ένα ποδηλατικό GPS! Το Garmin 500. Συνδύασα μια βάση στήριξης ποδηλάτου στο λουράκι του G-Shock και μετά το ποδήλατο ξεκούμπωσα το garmin500 από το ποδήλατο και το κούμπωσα στο ρολόι. Ήταν μια ...λύση κι αυτή.  :-)





Ψάθαθλον 2015. Πριν τον αγώνα.



Η παρέα μου, Δημήτρης & Ανδρέας μετά το τερματισμό στο Ψαθαθλον το 2015




ΥΓ1. Για να γίνεις γρήγορος, αποτελεσματικός με το χρόνο που αφιερώνεις στο τρίαθλο αλλά και για να αποφύγεις τραυματισμούς λόγο υπερπροπονήσεων θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Ένα προπονητή. Οπότε παρακαλώ οι ερωτήσεις για προπονητικά θέματα σε κάποιον ειδικό :-)     Εγώ είμαι ένας blogger που χαίρεται να προπονείται, να τρέχει σε αγώνες και μετά να τα καταγράφει όλα αυτά στα Race Reports του. ;-)
ΥΓ2. Αν βρήκες όλα τα παραπάνω χρήσιμα, τρέξε τον πρώτο σου αγώνα και έλα και άφησε από κάτω ένα σχόλιο ότι τα κατάφερες!
Σίγουρα μπορείς! Και σίγουρα θα χαρώ να μάθω ότι σε βοήθησα!



Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τον τρέχον εξοπλισμό που χρησιμοποιώ σε προπονήσεις αλλά και σε αγώνες.

SaveSave
Previous
Next Post »

1 σχόλια:

Click here for σχόλια
Unknown
admin
2 Οκτωβρίου 2022 στις 6:23 μ.μ. ×

Σήμερα ολοκλήρωσα τον πρώτο μου αγώνα στην sprint απόσταση, σε ευχαριστώ για τις συμβουλές σου!

Congrats bro Unknown you got PERTAMAX...! hehehehe...
Reply
avatar